Заплање

-припада простору који се назива Југоисточна Србија. Од када је ослобођено од Турака 1878, а нарочито после балканских ратова овај предео се назива Југоисточна Србија. Област Заплање лежи  између Суве планине, Бабичке горе и Селичевице и највећим делом поклапа се с подручјем општине Гаџин Хан.

Општина Гаџин Хан припада региону Ниш. Општине Гаџин Хан и Ниш се непосредно граниче, а границе општине Гаџин Хан су свега на 5км од Булевара Светог Цара Константина, који спаја Ниш и Нишку бању. Близина града Ниша је таква да су Заплањци, нарочито они из доњег Заплања, у Ниш ишли пешице на рад или на пијацу. Заплање својом територијом излази у Поморавље, на реку Јужну Мораву и на аутопут Ниш - Скопље. Пошто је Заплање ограђено трима планинама и реком Јужном Моравом, то његова површина има низине на само 200m надморске висине, колико има и Ниш, па се његови терени дижу до 1808 метара, колико износи највиши врх Суве планине - Трем.

Трем Заплање

Међутим, низијски део Заплања је незнатан, па се зато може рећи да је Заплање брдско-планинско подручје, у коме се брежуљци смењују са брдима, а ова са планинским странама и гребенима. Осим бројних мањих целина и заравни, у Заплању се могу издвојити и две веће целине - Горње и Доње Заплање. Многи говоре да Заплање има три овакве целине: Горње, Средње и Доње Заплање.

 

Заплање до Дуваништа !!!

с поштовањем,
Стојан Илић,
Заплањац.