Сува планина

Сува планина - поглед из села Гркиња


-је највећа, најзначајнија и најпознатија заплањска планина. Сува планина се простире у правцу северозапад-југоисток. Најпознатији врхови Суве планине су: Мосор(985m), Соколов камен са врхом Халов камен на 1552m,  и Големи камен са највишом тачком - Трем 1808m. М.Ђ.Милићевић у једном од првих списа о Сувој планини 1884.год пише: "Сува планина, на југоистоку од Ниша, која се тако лепо из далека види, и која се, рекао би човек кад из даље гледа, надвила над Ниш, само једном својом страном припада нишком округу... Облик јој је као каква џиновска потковица с подужим кљуном. На свом северозападном крају, она се расклапа у два крака који и чине тај потковички облик. Један крак се повија више на запад, а други се одваја на северозападу.... Било Суве планине нема никакве горе. Осим камена и траве, сама је голет. Али у осоју, уопште у дубодолинама, има горе букове, борове, јелове, а има доста и диволеске.... У Сувој планини, у хатару села Сопотнице, у месту Точилима, има снега усред лета. Турци су одатле често лети носили снег да хладе јела и друге своје угодбе".

Соколов камен - један од врхова Суве планине

Сува планина са својим гребенима спада у најистакнутије планине Југоисточне Србије. Њена дужина износи око 35km а највећа ширина је око 12km. Назив Сува планина потпуно одговара приликама. Врло је тешко наћи воде на њој. Воде има само у Ракошу, у леденици на Трему, и неким подземним ходницима. Остала кречњачка маса, чија површина износи преко 50km2 безводна је. Са североисточне стране границу Суве планине чине Белопаланачка и Коритничка котлина. Са северне стране границу чине стрми кречњачки зидови, који се скоро вертикално дижу и граде највеће њене висове. Испод њих се простире Куновичка површ. Јужна граница сведена је у један клин, који се завршава источно од варошице Љуберађе.

Са економске стране Сува планина се највише користи као место за скупљање шумских плодова, лековитог биља, на коришђења планине као ловног подручја и за туристичке потребе.

Заплање до Дуваништа !!!

с поштовањем,
Стојан Илић,
Заплањац.